Siltala Highland

...koska maku ratkaisee

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

RODUN OMINAISUUKSIA

Highland

Highland

Highland

Highland Cattle eli Ylämaan karja on vanha lehmärotu. Sen alkuperästä voidaan esittää monenmoisia arvailuja, mutta varmaa on ainakin se, että se on aikojen saatossa sopeutunut täydellisesti elämään Ylämaiden karussa ja koleassa luonnossa. Highland-nauta on erinomaisen säänkestävä. Sen nahka on kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi ja sillä on kaksinkertainen karvapeite: alempi, villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva sadetakkina. Eläimet elävät koko vuoden ulkona.

Highlandeilla on erittäin tehokas ruoansulatus. Vuosisatainen kehitys Skotlannin ylämaiden karuilla nummilla on rakentanut Highlandeihin erinomaisen tehokkaan ravinteidenottokyvyn. Se on tehokas laiduntaja, ja näin ollen mitä sopivin hyödyntämään luonnonlaitumia, hakamaita ja joutomaita. Highlandeja käytetään monissa Euroopan maissa kasvistoltaan herkkien luonnonsuojelualueiden hoitamiseen. Taimikon hoitajaksi se ei sovellu, koska myös havupuut ovat Highlandin herkkua.

LUONNE

Highland on luonteeltaan rauhallinen, säyseä ja peloton. Se kiintyy omiin alueisiinsa ja omaan hoitajaansa. Highland on säilyttänyt monia villille laumaeläimelle ominaisia luonteenpiirteitä. Laumassa vallitsee tarkka arvojärjestys. Highland-lehmän äidinvaisto on erittäin voimakas: vasikan syntyessä emo voi olla suorastaan vaarallinen pari ensimmäistä päivää. Emot huolehtivat myös yhdessä vasikoistaan. Hyvien emo-ominaisuuksien vuoksi Highlandeja käytetään Skotlannissa myös risteytyksiin.

LIHA JA SEN OMINAISUUDET

Highland kasvaa hitaasti. Oikein ruokittuna sen liha on hyvin maukasta, tummaa ja marmoroitua. Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että Highland-lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

Pala
Highland paisti
keskivertonaudan paisti
Rasva
4,2
13,5
Kolesteroli
45,8
63,0
Proteiini
22,4
18,9
Rauta
2,0
2,3
Pala
Highland lapa
muu lapa
Rasva
4,7
10,6
Kolesteroli
42,2
63,0
Proteiini
21,6
20,2
Rauta
2,3
1,9
Pala
Highland file
muu file
Rasva
7,1
22,8
Kolesteroli
37,0
67,0
Proteiini
21,8
16,6
Rauta
2,3
1,6
Pala
Highland keskiverto
muu keskiverto
Rasva
4,5
15,6
Kolesteroli
40,9
64,3
Proteiini
20,7
18,6
Rauta
2,1
2,0

Teksti lainattu Suomen Highland Cattle Club ry:n sivuilta